Većina oboljenja, kao što su artritis, alergije, bolesti srca, Alzheimerova bolest, dijabetes, karcinom, počinje upalnim procesima. Različiti su uzročnici upalnih procesa, a jedan od njih može biti i hrana koju jedemo. Kako bi se smanjile mogućnosti izazivanja upalnog procesa uzrokovanog hranom, sve veći broj ljudi prihvata način ishrane prema hrono metodologiji, ne samo zbog gubitka kilograma već i radi prevencije bolesti.
Program hrono ishrane dr. Gifing je patentirani program koji je osmislila dr. Ana Gifing 2003. godine. Radi se o individualnom pristupu koji dovodi u optimalnu ravnotežu fiziološke procese u organizmu, sprečava obolijevanje kod ljudi i liječi postojeće metaboličke poremećaje.
Raspored obroka
Već 12 godina Program hrono ishrane dr. Gifing se potpuno razlikuje od svih ostalih. On ne podrazumijeva brojanje kalorija, mjerenje težine namirnica i određivanje količina hrane. Ono o čemu vodimo računa je jednak protok vremena između obroka, pravilna raspoređenost obroka i ispravno kombiniranje namirnica za određeno doba dana.
U Sarajevu je počeo s radom Centar za hrono ishranu zasnovan na metodologiji dr. Ane Gifing. U centru radi tim licenciranih stručnjaka: ljekar i dva nutricionista.
U Hrono centru možete napraviti sljedeće analize:
1. ANALIZA SEGMENTNOG SASTAVA TIJELA radi se na aparatu InBody. InBody aparat pokazuje procent i količinu masnoća, vode, mišića i minerala u organizmu. Utvrđuje se balans organizma, tj. kolika je razvijenost i uravnoteženost ekstremiteta, radi se analiza trenutne tjelesne mase, BMI – indeks tjelesne uhranjenosti, mjeri se odnos između struka i kukova, indeks visceralne masnoće (masnoća visokog rizika unutrašnjih organa), opći indeks tjelesnog stanja, kao i još neki vrlo bitni dijagnostički parametri.
Nakon mjerenja obavlja se razgovor s ljekarom koji tumači rezultate mjerenja i proučava sve eventualne zdravstvene probleme kod pacijenata. Ljekar, također, u slučaju potrebe, prepisuje i dodatnu suplementaciju i daje prijedlog za neke dodatne laboratorijske analize.
2. TEST INTOLERANCIJE obavlja se prema sličnom principu koji se koristi kod mjerenja EKG signala. Signali se određuju putem 4 elektrode (na rukama i stopalima). Naše ćelije imaju određene biofizičke potencijale, koji se mogu precizno kompjuterski izmjeriti, a softver već posjeduje biofizičke parametre za više od 600 namirnica, alergena i ostalih supstanci (pesticidi, dlake domaćih životinja, polen, plijesan itd). U toku mjerenja ćelijskih potencijala, dobiveni parametri se putem kompjuterskog programa matematički sravnjuju i time se dobiva veoma precizna vrijednost koja se pretvara u signal, a on se prikazuje brojčano na ekranu aparata.
Program hrono ishrane dr. Gifing dostupan i u BiH
Testiranje traje oko 40 minuta, pacijent odmah dobiva detaljan prikaz namirnica koje mu potencijalno mogu nauditi ili koristiti, kao i savjet nutricioniste.
Aparat Mora Nova dizajnirao je najpouzdaniji svjetski proizvođač pejsmejkera, lider u proučavanju biopotencijala organizma. Tokom testa, a i nakon njega, nutricionista očitava rezultate i pacijentu daje individualni jelovnik i smjernice.
3. VAŠE ZDRAVSTVENO STANJE ANALIZIRANO QUANTUM MAGNETSKIM ANALIZATOROM (QMA). QMA je instrument osmišljen kako bi se provjerilo zdravlje osobe na brz i neinvazivan način. Uz ove informacije QMA je u stanju odrediti zdravstveno stanje i predložiti standardne preporuke za glavne istaknute probleme. Tačnost analizatora može doseći i do 80 posto i iznad. Analiza je neinvazivna i bezbolna, a sve traje pet minuta. QMA ne može dijagnosticirati oboljenja ili bolest, ali može ukazivati gdje postoje razlike u odnosu na standardne kvantne rezonantne vrijednosti.
QMA analizira 21 područje, uključujući šećer u krvi, mineralnu gustinu kostiju, kardiovaskularno stanje, probavnu funkciju, funkciju jetre, žuči, gušterače, pluća, toksičnost, nivo vitamina i minerala.
Vi, jednostavno, držite QMA senzor na dlanu i za manje od minute instrument daje očitanje zdravstvenog stanja vašeg organizma. Informacije pokazuju sve nepravilnosti vašeg zdravstvenog stanja.
Baza pacijenata
Sva tri mjerenja mogu se raditi odvojeno ili u kombinaciji.
Zdravstveno stanje pacijenata mora se pratiti i uzeti u obzir svaki metabolički poremećaj/historija bolesti. Kako se individualno pristupa pacijentu, svakome pojedinačno se i individualno pravi plan ishrane. Tačno je da postoje neka opća pravila u ishrani, ali finese za potpuni efekt se utvrđuju poslije pregleda. Imamo bazu pacijenata i pratimo napredak iz mjeseca u mjesec, upoređujemo dobivene rezultate i propisanu suplementaciju i na taj način i dopunjujemo program ishrane.
Prate se rezultati napretka, a u slučaju stagnacije vrši se ponovno mjerenje na InBodyju i propisuje nova suplementacija. Suplementacija se propisuje individualno na osnovu svakog rezultata pojedinačno.
Svakom organizmu je potrebna optimalna kombinaciju namirnica koje je potrebno otkriti. Ono što je dobro za jedne, ne znači da je dobro i za druge. „Neka hrana bude vaš lijek, a lijek vaša hrana“.
Preuzeto: Body.ba