Pojačani fizički kao i intelektualni rad iziskuje i pojačanu ishranu i rehidraciju. Ovo je neophodno organizmu iz razloga što pri većim i dužim naprezanjima ćelije su podložnije bržoj oksidaciji (propadanju), potrebno im je više energije, proteina kao gradivnih materija, kao i vode koja služi za prenos svih ovih nutrijenata.

Zavisno od vrste aktivnosti ishrana treba da bude prilagođena da što manje opterećuje sistem organa za varenje, održava sitost ali i da obezbijeđuje sve zahtjeve dodatne mišićne aktivnosti.

Lahki sportovi koji su često i hobi (streljaštvo, pikado, šah, bilijar, golf i sl.) zahtijevaju u većini slučajeva samo veću psihičku koncentraciju uz minimalno naprezanje mišica.

U ovom slučaju neophodno je samo obezbijeđenje dovoljne količine energije za pojačanu moždanu aktivnost a to se najlakše postiže konzumiranjem sviježeg voća bogatog vodom i brzooslobadžajućim ugljenim hidratima neposredno prije aktivnosti (jabuke, mandarine, kruške, breskve i sl.).

Prije treninga ili takmičenja kod ovih sportova treba uzimati namirnice sa sporooslobađajucim ugljenim hidratima, koji će u kontinuitetu obezbijediti dovoljno energije za naprezanje organizma.

U toku treninga najbolje je piti povremeno male količine negazirane-nisko mineralne vode uz malo limuna.

Nakon treninga prvo je neophodno dopuniti depoe glikogena u jetri i mišicima, a tek poslije toga jesti namirnice bogate proteinima.

 

Program ishrane dr Gifing je pogodan za sve sportove

Individualni jelovnik će pomoći svakom sportisti, profesionalnom ili rekreativnom, da na adekvatan način zadovolji svoje nutritivne potrebe u cilju postizanja vrhunskih rezultata.