Priču o tome kako trudnice treba da jedu za dvoje, u današnje vrijeme je zamjenila strah modernih trudnica da će se prekomijerno ugojiti. U novonastaloj, obrnutoj situaciji, buduće majke ograničavaju količine hrane i tako ne hrane svoje tijelo na zdrav, pravilan način. Posljedice njihove odluke trpi i nerođena beba. Sve nutrijente koji su potrebni za pravilan rast i razvoj beba dobija preko placente, na čiju će veličinu i efikasnost uticati ishrana majke prije i za vrijeme trudnoće.

Program hrono ishrana dr Gifing omogućava budućim mamama da bez velike muke i za kratko vrijeme, nauče principe zdrave ishrane, biraju kvalitetne namirnice i pravilno ih kombinuju.

mama-i-beba

Redovni i izbalansirani obroci u trudnoći

Redovan doručak, adekvatno odabrane „grickalice“ za užinu, kvalitetan ručak i večera – značiće da mama dobija sve što joj je potrebno za zdravlje i jak imunitet, a beba nutrijente za rast i razvoj.

Uz personalizovani jelovnik i plan ishrane dr Gifing, dobićete prijedloge za nutritivno bogate, izbalansirane obroke, kako biste osigurali unos neophodnih vitamina i minerala.

 

Značaj folne kiseline u trudnoći

Folna kiselina u trudnoći je od izuzetne važnosti jer umanjuje rizik od ozbiljnih defekata kod novorodženčeta. Zajedno – folna kiselina, vitamini B6 i B12 – preveniraju komplikacije trudnoće kao što su spontan pobačaj, prijevremeno rođenje, mala tijelesna masa na rođenju itd.

 

Kalcijum u ishrani trudnica

Potreba za kalcijumom u trudnoći se povećava. U ranoj fazi trudnoće, kalcijum se uzima iz rezerve iz kostiju, ali se kasnije vraća. Uz kalcijum potrebno je unositi i vitamin D koji pomaže kalcijumu u formiranju kostiju i zuba. Vitamin D se stvara u organizmu tokom boravka na suncu, a u hrani ga ima u slijedećim namirnicama: riba, losos, haringa, tuna, riblje ulje, jaja, puter, gljive…

Namirnice sa većom količinom kalcijuma su mocarela, rikota, skuša sa kostima, losos sa kostima, kelj, blitva, grah šareni, soja, sardine sa kostima, brokoli, suhe smokve, susam, peršun list.